BeeGrate

Honing, Wonderbaarlijk krachtvoedsel van de natuur

HONING door de EEUWEN Heen

Honing is een wonderbaarlijke voedingsstof, die de mens reeds duizenden jaren, niet alleen omwille van zijn verleidelijke goede smaak heeft benut, doch tevens om zijn onbetwistbare geneeskracht.
In de grotten van Las Aranas bij Valentië in Spanje, heeft men een rotstekening aangetroffen waarop een vrouw is afgebeeld die aan een soort touwladder hangt en bezig is met het plunderen van een bijenhol. Men schat dat deze tekening zo’n 16.000 jaar oud is!

In alle oude culturen werd honing gebruikt en naar waarde geschat. Sporen hiervan werden o.a. teruggevonden bij: de Sumeriërs, de Babyloniërs, de Egyptenaren, de Indiërs, de Grieken, de Romeinen en de Germanen. 
Zo gebruikte de beroemde Griekse arts Hippocrates, grondlegger van de klassieke geneeskunde (460-377 v.C.), honing als geneesmiddel, voor ondermeer het behandelen van wonden en als koortswerend middel en als basisproduct voor zalf.

HONING een KOSTBAAR PRODUCT

Om honing te kunnen fabriceren moeten de bijen zeer hard werken. Tijdens de zomer werken ze gedurende zes weken zo intensief, dat ze hierna versleten zijn en een natuurlijke dood sterven. Voor iedere kg honing zijn er immers minstens 200.000 bloemen door de bijen bezocht geweest en hebben ze vele kilometers afgelegd!

BIO-ENERGIE

Honing is een krachtvoedsel dat in de eerste plaats te maken heeft met de bloemen zelf.
Een bloem heeft een uitgesproken fijne structuur en een aangepaste vorm en vormt samen met de plant de schakel tussen de aarde en de kosmos. Tussen de vaste materie (de aarde) en de gasvormige materie (de lucht).
De bloemen vangen hierbij veel licht op en dit is energie! Het licht vormt hier immers fotonen en deze worden in de bloem gestockeerd als bio-energie. Hierdoor zijn bloemen hoogenergetisch geladen. Honing gemaakt door de bijen met de nectar van de bloemen is dit bijgevolg ook. Hierin ligt dan ook een deel van zijn geneeskracht. Van daar het gezegde ‘honing is het licht en de zon’ en is dan ook een uitstekend product om zwakke lichaamsenergie weer op te laden.

KOOLHYDRATEN

De klassieke voedingsleer stelt dat minstens 60% van de calorische waarde van ons voedsel gedekt dient te worden door koolhydraten. Honing is hiervoor wel zeer bijzonder. Het bevat 8 maal meer koolhydraten dan fruit. Vijfhonderd gram honing stemt overeen met 4 kg appels of 2 kg bananen of 8 kg aardbijen. Deze cijfers onderstrepen de voedzaamheid van honing en zijn ondersteunende rol bij zwakte of ziekte.

Andere INHOUDSSTOFFEN en hun GENEESKRACHT

Naast zijn rijkdom aan koolhydraten biedt honing nog heel wat  stoffen die de lichaamsreserves weer opbouwen of een ontsmettende werking hebben.

Ontsmetting door Inhibine en Waterstofperoxide.

Inhibine is een bacterie groeiremmende en -dodende stof. Het maakt van honing die artisanaal verwerkt is op lage temperaturen een krachtige ontsmettingsstof!
Het heeft zowel in- als uitwendig zijn toepassing, zoals: wondheling, maag- en darmontstekingen, tyfus, paratyfus, buikvliesontsteking, inheemse spruw enz. Deze inhibine is afkomstig van de voedersapklier van de bijen zelf.
De niet-industrieel verwerkte honing bevat ook een aantal enzymen, die belangrijk zijn bij heel wat omzettingsprocessen in het lichaam. Eén van deze enzymen is glucoseoxidase, wat samen met zuurstof de druivensuikerperoxide omzet in gluconzuur en waterstofperoxide. Dit laatste is een sterk bacteriedodende en conserverende stof.

Acetylcholine

Deze stof is erg belangrijk voor het parasympathisch zenuwstelsel, dat vooral het gevoelsleven regelt.
Het speelt tevens ook een rol bij het overbrengen van zenuwprikkels. Voor de werking van het hart is deze stof geprezen, omwille van zijn gunstige werking op de cellen van de hartspier zelf.

Vitaminen

Honing is rijk aan vitaminen, vooral B1, B2, B3 en B6. In sommige soorten komen ook biotine (vit H), foliumzuur (vit M) en vitiamine C voor.

Mineralen en Spoorelementen

Honing is rijk aan volgende organisch gebonden mineralen en spoorelementen: ijzer, koper, fosfor, zwavel, kalium, mangaan, calcium, silicium, magnesium, chloor, zink en kiezelzuur.
Honing is dus een goed middel om tekorten aan te vullen, zoals bijvoorbeeld bij bloedarmoede met een tekort aan ijzer. Hier kan men in het bijzonder kiezen voor dennenhoning. Deze honing levert immers per 100gr, drie maal meer ijzer dan dezelfde hoeveelheid runderlever en tien maal meer dan 100gr spinazie! Naast de dennenhoning is ook de wilde bloesemhoning rijk aan ijzer.

Acaciahoning en dennenhoning zijn ook rijk aan mangaan. Klaverhoning bevat heel wat organisch gebonden koper.

HONING – ENERGIE en SPORT

Omdat honing veel monosachariden bevat en deze met name meteen opneembaar zijn in de bloedsomloop, vormen deze een meteen beschikbare energie voor het lichaam!

Deze snel beschikbare energie is gunstig voor zieke en verzwakte mensen omdat zij dit voedsel en energie kunnen opnemen, zonder dat het verteringsstelsel zwaar wordt belast!
Vandaar ook dat uitputtings- en vermoeidheidsverschijnselen zeer effectief met honing kunnen worden ondersteund.

Hetzelfde fenomeen doet zich ook voor bij zware sportprestaties. Door de langdurige sportprestatie, zoals fietsen en lopen, wordt er veel energie verbruikt en hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel. Hierop volgt vermoeidheid en uitputting.
Door het gebruik echter van de door het lichaam snel opneembare honing, wordt de bloedsuikerspiegel zeer snel terug op niveau gebracht en samen hiermee wordt de energie en uithouding terug verbeterd.
Sol et Vita kende in het verleden zo verschillende bekende atleten die dit systeem toepasten en hun drinkbus voor tijdens de wedstrijd vulden met de stimulerende maté thee, waarin ze de zeer vloeibare acaciahoning mengden.

VERBORGEN TALENTEN

Naast de reeds besproken kwaliteiten biedt honing nog volgende eigenschappen, goed voor de menselijke gezondheid.
Honing bevordert de vorming van bloed en stimuleert de lymfewerking.

Honing stimuleert de celosmose waardoor giftige stoffen sneller uit de lichaamscellen worden verwijderd.
Honing is een goede heler en ontsmetter voor brand-, schaaf-, snijwonden en kneuzingen (is niet van toepassing voor honing die een industrieel  verwerkingsproces heeft ondergaan). Hoe ongerepter de honing hoe beter deze werking.

Honing is een goede ontgifter.
Een van de belangrijkste functies van de lever is ‘het neutraliseren van giftige stoffen’. Dr. Büdingen toonde aan dat de lever dit slechts kan verrichten als hij voldoende glucose ter beschikking heeft!
Vandaar is honing een aangewezen middel bij allerhande vormen van vergiftiging zoals: ontgiften na narcose, bij zwangerschapsbraken, griep, hardnekkige infecties en chronische metaalvergiftiging enz.

HONINGKEUZE

De meeste honingsoorten waarover Sol et Vita beschikt zijn honingen van enkelvoudige bloesems.
Dit wil zeggen dat de bijenkorven geplaatst worden in zeer uitgestrekte zones waar slechts één plantensoort groeit. Om hierbij de beste keuze van honing te kunnen aanbieden, dienen de honingkorven diep in deze zone te worden opgesteld. Om deze kwaliteitsoptie te bereiken dienen we werkelijk de wereld rond te gaan. 
Zo is bijvoorbeeld de zeer zuivere eucalyptushoning afkomstig van het eucalyptusland bij uitstek: Australië.
Bijkomende kwaliteiten van honingsoorten worden zo uiteraard ook bepaald door de eigenschappen die elke plant afzonderlijk bezit. 
Door deze specifieke geschiktheid kunnen we onder meer onderscheiden: 

  • Honingen bijzonder geschikt voor de luchtwegen zijn dan ook: Eucalyptus-, Dennen-, Tijm- en Saliehoning. Salie onderscheidt zich bovendien door zijn bijzondere geschiktheid voor heesheid.
  • Acaciahoning is een honing met een neutrale smaak en vormt zo een gezond zoetmiddel voor al je dranken. Het zal dus je koffie zoeten en hierbij geen eigen smaak opdringen!
  • Lavendel- en Lindehoning geven rust.
  • Rozemarijnhoning versterkt het zenuwstelsel.
  • Zonnebloem ondersteuning spijsverteringsstelsel

Honing een Wonderbaarlijk Krachtvoedsel van de Natuur

Honing is een bijzondere Kracht en Wonder van de Natuur. Een eeuwenoude kostbare natuurvoeding, die veel respect verdient!
Een overrijke bron die een basis vormt voor het hernieuwen van je energie, je weerstandsvermogen en je lichaamsreserves!

Winkelwagen
Scroll naar boven