Astaxanthine

Hoe veroudering afremmen met anti-oxidant Astaxanthine

Astaxanthine blijkt als antioxidant 14 tot 500 (afhankelijk van het soort weefsel waarin het werkzaam is) maal zo sterk te zijn als vitamine E en tal van toepassingsgebieden te hebben in de preventie van vroegtijdige veroudering…

Algen zijn een onderzoeksgebied in de wereld van voedingssupplementen waar we waarschijnlijk nog maar aan het begin staan. Eén alg die al wel goed onderzocht is, en waar al heel wat over bekend is, is de bloedregenalg (Hematococcus pluvialis). Het is tot nu toe de rijkste, plantaardige en meest milieuvriendelijke vorm van goed opneembaar astaxanthine.

Astaxanthine en andere antioxidanten

Dat carotenoïden zoals betacaroteen (provitamine A), lycopeen en luteïne een antioxidante en dus celbeschermende werking hebben, klinkt je misschien bekend in de oren. Wellicht ook dat betacaroteen een repu- tatie heeft als huidbeschermer, lycopeen prostaatkanker helpt voorkomen en luteïne helpt je gezichtsscherpte te behouden.

Ook worden wel eens de antioxidante capaciteiten van bepaalde flavonoïden in o.a. groene thee, rode wijn en rauwe cacao in de aandacht gebracht. Hoewel wij zelf, maar ook het langere en gezondere leven van proefdiermuizen én hele bevolkingsgroepen in het Verre Oosten deze eigenschappen kunnen bevestigen, worden deze effecten niet algemeen aanvaard door de wetenschappelijke wereld.

De ongeziene bescherming daarentegen die astaxanthine biedt tegen vrije radicalen en cel schade in vele soorten lichaamsweefsels, wordt veel meer en sterker bevestigd in klinische studies op mensen, en daardoor meer algemeen erkend door de wetenschap.

Wat astaxanthine uniek maakt, is o.a. zijn veel grotere vermogen om singletzuurstof, een zeer reactieve en dus schadelijke toestand van ongebonden zuurstof, te neutraliseren. Daarbij is het donkerrode pigment een ‘zuiver’ antioxidant, wat wil zeggen dat hij, in tegenstelling tot andere antioxidanten die onder bepaalde omstandigheden toch schadelijke oxidatieve activiteit kunnen vertonen, altijd zijn beschermende werking blijft behouden.

Ook bijzonder is zijn capaciteit om de bloed-hersenbarrière te passeren en dus in de hersenen bescherming te bieden tegen dementie en cognitieve achteruitgang. De rode kleurstof geraakt eveneens beter voorbij de bloed-netvliesbarrière dan andere carotenoïden, waardoor het ook de ogen meer beschermt.

Astaxanthine remt ook de uitputting van andere antioxidanten zoals catalase, SOD (superoxidedismutatie) en het lichaamseigen glutathion.

Een niet onbelangrijk voordeel van astaxanthine uit de bloedregenalg is zijn milieuvriendelijkheid. De rode stof is ook aanwezig in zeevoedsel zoals zalm en kreeftachtigen zoals garnalen, maar aangezien het in deze voedingsmiddelen minder geconcentreerd is en bovendien de vangst en consumptie van deze dieren veel meer belastend is voor het leefmilieu en het kwetsbare ecologisch evenwicht in onze oceanen, geniet de extractie uit algen ten zeerste de voorkeur.

Ook de astaxanthine uit de genetisch gemanipuleerde gist Phaffia rhodiza kan je uit dezelfde overwegingen beter vermijden.

Toepassingsgebieden van Astaxanthine

DEMENTIE, GEHEUGEN- & CONCENTRATIESTOORNISSEN

Fosfolipide peroxides zijn stoffen die gelinkt worden met dementie: mensen met deze aandoening hebben er abnormaal veel van in hun bloed. In een dubbelblind onderzoek (enkel de onderzoeksleider weet wie het echte middel krijgt en wie een placebo, de toediener en de patiënten niet) bleek het gehalte aan die stoffen met 40 à 50% gedaald bij wie astaxanthine kreeg, in de groep die een placebo kreeg was er geen daling.

Ook in onderzoeken naar het effect van astaxanthine op vergeetachtigheid en cognitieve achteruitgang op latere leeftijd, werden er positieve resultaten geboekt.

Eveneens bij andere neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, zijn de vooruitzichten veelbelovend.

PREVENTIE ZONNEBRAND & HUIDVEROUDERING

Teveel UVA-straling (al dan niet met zonnebrand als symptoom) veroorzaakt oxidatieve schade aan onze huidcellen omdat hierdoor enzymen geproduceerd worden die huidcollageen, elastinevezels en bindweefsel afbreken. De carotenoïden bètacaroteen en canthaxanthine staan ervoor bekend hiertegen bescherming te bieden.

Laboratoriumonderzoek wijst uit dat astaxanthine de productie van deze enzymen beter afremt dan alle andere carotenoïden en zo significant beschermt tegen het rimpelen en uitzakken van de huid.

Een ander interessant, klinisch onderzoek onderzocht de werking van astaxanthine op vrouwen rond de veertig met een droge huid. Bleek dat wie dagelijks 2 mg astaxanthine met 40 mg vitamine E kreeg, na twee weken al minder rimpels, betere vochtigheid en elasticiteit, gladder oppervlak, minder donkere kringen onder de ogen en minder huidverslapping had. Na vier weken waren de verschillen tegenover de groep die niets kreeg, zelfs nog groter.

AFNAME VAN GEZICHTSSCHERPTE

Astaxanthine heeft de zeldzame eigenschap van niet alleen de bloed-hersenbarrière, maar ook de bloed-netvliesbarrière te kunnen passeren, en bovendien de gele vlek in het netvlies van onze ogen te voeden. Deze gele vlek zorgt voor de gezichtsscherpte, maar bij ouderdomsverziendheid verliest ze haar vermogen tot focussen van dichtbij.

Een onderzoek van een jaar lang toonde aan dat dagelijks gebruik van 4 mg astaxanthine in combinatie met andere carotenoïden en antioxidanten het zicht van mensen met leeftijdgebonden degeneratie van de gele vlek, significant verbetert.

Ook bij vermoeide, overbelaste ogen door bv. computerwerk, met symptomen als wazig of dubbel zien, brandende of droge ogen en frontale hoofdpijn, kan deze carotenoïde soelaas bieden.

ONVRUCHTBAARHEID & PROSTAATKLACHTEN

Naar astaxanthine is duidelijk al veel onderzoek gedaan. Zo ook naar onvruchtbaarheid bij mannen. Na drie maanden een hoge dosis (16 mg) astaxanthine te hebben toegediend gekregen, bleek de kwaliteit van het sperma van de mannen verbeterd en raakten de helft van hun partners zwanger tijdens de testperiode!
In de placebogroep werd geen verbetering vastgesteld en lag het aantal partners dat zwanger raakte 40 % lager.

Astaxanthine blijkt ook de omzetting van testosteron in DHT af te remmen, waardoor goedaardige zwelling van de prostaat en dus ook de klachten die ermee verbonden zijn, verminderen.

SPORTPRESTATIES & SPIERVERMOEIDHEID

Het is u ondertussen wellicht duidelijk dat astaxanthine een zeer krachtig antioxidant is. Ook de mitochondriën, de micro-orgaantjes in cellen die instaan voor energieproductie, ondervinden er de bescherming en dus voordelen van. Daarnaast bevordert astaxanthine het spierherstel en een vermindering van spiervermoeidheid na inspanningen.

De combinatie van deze eigenschappen zorgt voor een groter sportprestatievermogen, uithoudingsvermogen en spiersterkte.

CHOLESTEROL & ATHEROSCLEROSE

Nog klinisch onderzoek: zelfs bij lage doses daalde bij drie maanden gebruik van astaxanthine het gehalte aan triglyceriden in het bloed en steeg de ‘goede’ HDL-cholesterol.

Bovendien remt astaxanthine, door zijn krachtige antioxidantenwerking, de oxidatie van de ‘slechte’ LDL-cholesterol naar de ‘echte slechte’ oxycholesterol. Zo wordt er minder ‘plaque’ in de bloedvaten of atherosclerose gevormd. Hierdoor en door zijn ontstekingwerende eigenschappen, vermindert astaxanthine ontsteking op de vaatwanden.

Ten slotte verbetert onze super-antioxidant ook de bloedcirculatie en helpt hij hoge bloeddruk verlagen.

REFLUX & MAAGONTSTEKING:ZWEER

Ook in het spijsverteringsstelsel geldt de ontstekingwerende invloed van astaxanthine. Bij maag- en darmontsteking, reflux en brandend maagzuur kan het rode pigment dan ook verlichting geven.
Bij maagzweren ondervindt men een positieve invloed omdat deze carotenoïde een afremmende werking heeft op de bacterie (Helicobacter pylori) die vaak de oorzaak is van deze aandoening.

GEWRICHTSONTSTEKING

Bovengenoemde ontsteking werende werking wordt daarnaast ingezet bij artritis, artrose, carpal tunnel syndroom en tenniselleboog, met het oog op verlichting van pijn, stijfheid en stramheid.

Astaxanthine is één van dé grote ontdekkingen van de laatste jaren in de complementaire gezondheidszorg.

De stof is aanwezig in een ruim beschikbare en ecologisch verantwoordbare natuurlijke bron, is krachtiger en heeft een hogere biologische beschikbaarheid en meer mogelijkheden dan eender welk ander antioxidant in voeding verkrijgbaar. Ze vertoont bovendien, in tegenstelling tot veel andere antioxidanten, nooit schadelijke pro-oxidatieve eigenschappen.

Op vele vlakken is astaxanthine een superieur supplement tegen veroudering: inzetbaar bij cognitieve achteruitgang, als huidbeschermer, voor de ogen, mannelijke vruchtbaarheid en prostaat, voor betere fysieke prestaties, cholesterol, maagdarmklachten en de gewrichten.

Een interessante toevoeging: er zijn ook bij proefdiermuizen betekenisvolle effecten tegen blaaskanker aangetoond en in reageerbuizen een remmende werking tegen darmkankercellen. Hoewel het onderzoek hier nog in zijn kinderschoenen staat, zijn deze resultaten alvast beloftevol.

De meest onderzochte vorm is de dosis van 4 mg in synergie met natuurlijke vitamine E, verkrijgbaar in één capsule, een dosis die zonder probleem mag verhoogd worden tot 4 per dag indien nodig.

Winkelwagen
Scroll naar boven